Olika sorters blommor för ett starkare hår

  • av
Close up portrait of a happy woman smiling with flowers in hair

Olika sorters blommor och växter är inte bara vackra att se på, de förbättrar även din hälsa på en mängd sätt. Örter och blommor används ofta i huskurer och många ser dem som ett bra komplement till traditionella medicinska behandlingar. Forskarna har konstaterat att allt fler lider av håravfall. De är inte hel överens om vad detta beror på, men en vanlig förklaring är den ökade mängden stress och föroreningar.

 Håravfall kan antingen vara ärftligt eller uppstå på grund av yttre faktorer, hormonella svängningar och sjukdomar. När håret inte kommer tillbaka så finns det endast en permanent lösning och det är en hårtransplantation. Det går dock att stärka håret och på så sätt minska det tillfälliga håravfallet. Här ska vi tipsa om vanliga växter som anses stimuler hårtillväxten.

Örtkurer för håret

Ginko biloba anses vara världens äldsta trädart och växten används flitigt inom örtmedicin. Ginko stimulerar blodflöde och cirkulation i skalpen. En del menar att hårsäckarna gynnas av blodtillförseln och hårväxten tar fart. Om du har ett ginkoträd hemma kan du dock inte göra ett avkok eller liknande på bladen, det enda sättet att få i sig ginko är genom tabletter. Om du själv vill tillverka en mixtur kan du göra detta med nässlor och rosmarin. Blanda några nässelrötter med några kvistar rosmarin och koka upp. När blandningen svalnat kan du massera in den i ditt våta hår och sedan skölja ur blandningen. Anledningen till att nässlor anses vara effektiva är att de blockerar produktion av hormonet dihydrotestosteron. 

En annan ört som stärker håret är åkerfräken. Selenet och cyesteinet i åkerfräken stimulerar hårstråna. Du kan med fördel kombinera åkerfräken med nävor. Gör ett liknande avkok som det på nässlor och rosmarin. Massera in blandningen i vått hår och låt det sedan lufttorka. Skölj inte ur blandningen ur sitt hår och upprepa kuren några gånger i veckan. Även salvia anses stärka håret. En väl beprövad huskur är att koka salvia tillsammans med svart te och sedan skölja håret med blandningen. Du kan göra liknande kurer med kamomill och gurkmeja.

Dölj grå hårstrån med olika sorters blommor

Tycker du att de grå hårstråna på hjässan börjar bli väl rikliga? Även i det här fallet finns det mängder med huskurer med olika sorters växter. Vi blir gråhåriga när kroppen inte förmår bilda tillräckligt mycket melanin. Det är nämligen melaninet som ger våra hårstrån färg.

Växter har inte bara en stärkande effekt på håret, du kan även dölja grått hår med olika sorters blommor. Magnolia är ett exempel på en vacker växt som används för ändamålet. Magnolians blommor anses kunna göra håret mörkare. Även här kan du låta magnolia koka upp tillsammans med svart te. Om du har ett eget citronträd hemma kan du använda citronsaft och blanda med henna för att bleka de grå stråna. Avokado är en anna frukt som anses göra underverk mot grått hår, både som föda och som en hårmask. 

Observera att tipsen ovan inte är av medicinsk karaktär, kontakta alltid en läkare om du lider av håravfall.