Lär dig blommors namn på latin

post thumb
Blommor
by Lotta/ on 07 Jul 2023

Lär dig blommors namn på latin

Hur kommer det sig att alla växter har ett namn både på svenska och på latin? Det beror på att du ska kunna prata om olika växter i hela världen utan att det uppstår förvirring. Det är också ett bra sätt att öka sin allmänbildning och kunskap om blommor i allmänhet. Här berättar vi mer om olika blommors namn på latin.

Därför har blommor namn på latin

Det var svensken Carl von Linné som åtog sig det stora uppdraget att dela in alla blommor och växter i olika kategorier. Tidigare hade blommorna så långa och krångliga namn att väldigt få kunde lära sig dem. Linné delade in alla växter i olika familjer och arter och klasser. Om du har ett stort intresse för blommor är det främst två av namnen du bör fokusera på.

Det första är vilket släktnamn de har. Det kan till exempel släkten Ficus. Sedan finns det flera arter som går under denna släkt. Om du kollar i en växtbok kommer du alltså hitta flera olika fikusar. Det kan inte bara hjälpa dig om du har ett stort intresse för blommor, det är också fördelaktigt om du spelar ordel eller löser korsord.

Artnamn eller släktnamn?

Något som också är bra att hålla koll på är att en art kan finnas i flera olika sorter. Då blir det också enklare att hitta dem i en växtbok. En bra grundregel är att släktnamnet alltid står med stor bokstav. Ett artnamn står alltid med en liten bokstav. Sedan är det bara att leta fram den växtfamilj som du är intresserad av.

Blommors namn på latin, viktigt att lära sig som florist

Om du vill arbeta som florist är det viktigt att hålla koll på vad växters och blommors namn på latin. Det kan du till exempel ha nytta av när du ska köpa in blommor från andra länder. Då kommer du bara att se de latinska namnen. Du kommer även få studera de latinska namnen när du går en floristutbildning.

Det finns egentligen inga genvägar till att lära sig de latinska namnen. Ett tips är att skriva det latinska namnet och svenska namnet bredvid varandra. Sedan är det bara att börja rabbla dem. De latinska namnen är ofta väldigt vackra och roliga att kunna.

Glöm inte bort krukväxterna

Ska du studera blommors namn på latin är det viktigt att inte glömma bort krukväxterna. Det är något som du kommer att använda väldigt ofta i en blomsterbutik. Om du har blommor hemma kan du sätta upp små skyltar framför dem. Då blir du påmind om de latinska namnen varje gång du ser dem. Vissa lär sig lättare genom att också se blomman framför sig.

Ta ett test och se vad du kan

Är du nyfiken på att se hur många latinska namn du redan kan? I så fall kan du alltid ta ett test på nätet och gissa blommors namn på latin. Normalt så ser du en bild på växten och kan välja mellan tre olika svarsalternativ. Det är ett roligt sätt att testa sina kunskaper.