Då blommar sommarblommor

Det finns knappast något så inbjudande som en blomstrande rabatt med vackra sommarblommor. En färgexplosion i trädgården som bjuder in till utomhusliv. Att skapa sin egen oas är inte alls särskilt svårt utan med lite planering kan du få hela trädgården att vakna till liv redan under maj månad. Fleråriga växter som blommar år efter år kallas för perenner och är en god investering då det vissnar till hösten men kommer åter till våren. Bland dessa återfinns stockrosor i ljuvliga färger, prästkragar och den klassiska, söta sommarblomman förgätmigej som blommar redan i juni.

När du ska så sommarblommor ska du, precis som vid odling av vårblommor titta på vilken växtzon du tillhör. På så sätt kan du välja sommarblommor som passar bäst i det klimat som råder där du bor.

Sommarblommor

Så sommarblommor som passar din trädgård

En annan sak att fundera över är hur mycket tid du vill lägga på trädgården. Om du vill spendera många timmar i trädgården kan du sätta fler fröer och så många olika sorter efter eget tycke och smak.

För att förenkla vattning och skötsel sår du torktåliga blommor som klarar mycket sol och torra lägen. En lättskött växt som blommar rikligt är pelargonen som finns i en uppsjö av varianter i olika färger. Ju större dina pelargonier blir desto tåligare blir de.

Att odla i pallkrage

Odling i pallkrage är perfekt för dig som har en liten uteplats eller om du vill dela upp trädgården i olika partier. Det finns många sorter att välja bland som inte kräver förodling under våren och som sås direkt i pallkragen när risken för frost är borta.

När du sår i pallkrage bör jorden vara blandad med någon form av gödsel, exempelvis ko- eller hönsgödsel. Ringblomma, blåklint och solrosor är exempel på blommor med stark växtkraft som bildar vackra, färgstarka blommor. Så solrosor längs kanterna på pallkragen för att skapa ett naturligt skydd mot vind för de andra blommorna.

Sommarblommor

Skötselråd för perenner och övriga sommarblommor

Att gå ut och plocka en bukett med sommarblommor är en härlig känsla. Du kan njuta länge av sommarens torktåliga blommor och perenner med hjälp av ett par enkla knep. Håll koll på vädret och tänk på att inte vattna rabatten eller din pallkrage vare sig för mycket eller för lite. Om förmiddagen har bjudit på en ordentlig regnskur finns det inget behov av ytterligare vatten, förutom för blommorna som står i ett skyddat läge.

Ettåriga sommarblommor har ett ytligt rotsystem och mycket av energin går åt till att blomma rikligt. För att hjälpa dem på traven bör du tillsätta flytande näring i vattnet en gång i veckan. Det går bra att använda samma sorts näring till rabatten med perenner. Tänk på att inte överdosera mängden näring utan följ instruktioner på flaskan.