Då blommar vårblommor

Vilken tidpunkt som vintern släpper sitt grepp beror lite på var någonstans i Sverige du bor. När södra delen av landet börjar skymta de allra första blomknopparna har tjälen oftast inte gått ur marken norröver. Det fina med blommor är att de går att anpassa efter i vilken växtzon du bor. Du kan därför välja blommor som tål frost för att kunna tjuvstarta årets blomstersäsong så tidigt som möjligt. Det finns inget som vittnar om ljusare tider så som en blomstrande trädgård, senare kvällsljus och kvittrande fåglar.

Att kombinera gröna växter med vårblommor bidrar till härliga kontraster. Du kan plantera vårblommor i trädgården direkt i rabatten men de fungerar även lika bra i större krukor.

Vårblommor

Välja vårblommor i trädgården

Penséer, som är hybrider från viol-släktet, ser ganska sköra ut men är tuffa växter som tål frost. De gillar näringsrik jord och kommer i en uppsjö av olika färger som garanterat livar upp rabatten eller krukan. En annan tacksam växt är murgrönan som klarar av att övervintra. Genom att kombinera murgröna med blommar tulpaner skapar du ett vackert blomsterarrangemang som med fördel kan knipsas av och placeras i vaser inomhus. Om du försår tulpaner under höstkanten tittar de upp mellan mars och maj.

Blommor i växthus

I ett växthus kan du enkelt förodla sommarblommor och primörer under vårkanten. Du kan även driva upp vårblommor som sedan planteras ut när de vuxit till sig. Att skura växthuset efter en lång vinter och förbereda säsongens odlingar är ett säkert vårtecken som är lika trevligt varje år.

Livet i ett växthus är tacksamt, framförallt för små sticklingar som gärna står skyddade mot vind och regn. Du kan nyttja växthuset till max genom att odla blommor både på höjden och bredden. Häng upp amplar i tunna kedjor eller i växthusets skenor. Anpassa amplarnas höjd efter taket så att du enkelt kan röra dig fritt.

Vårblommor

Blommor som tål frost

Utöver penséer, som är en stor favorit i vårrabatten, finns det många andra blommor som tål frost. Tidiga blommar tulpaner kan överleva flera minusgrader i ett relativt vindskyddat läge. Fördelen med tulpanlökar är att de blommar år efter år. Låt därför tulpanlöken ligga kvar i jorden eller förvara dem i växthus fram tills dess att de grävs ner på utvald plats under hösten.

Påskliljor är vårblommor som blommar tidigt och som tillhör de blommor som tål frost. De bjuder på sin gula färgprakt redan under april månad och är en lättskött blomma som gärna växer i klunga. Påskliljelökarna planteras ut under hösten på ungefär 15 centimeters djup och med ungefär samma avstånd mellan lökarna. Våren därpå kan du sedan njuta av dess svaga doft och pigga kulör.