Blomsorter som trivs i badrum

  • av
Plant in bathroom

Vi får ofta frågor om vilka typer av blomsorter som kan placera i badrum. Växter är inte bara vackra att titta på, de har även en lugnande effekt. Badrum har fördelen att de är fuktiga och erbjuder en omedelbar närhet till vatten. Däremot saknar ofta badrummet tillräckligt med ljusinsläpp och utbudet av blommor som trivs och frodas i mörker är begränsat. Det är dock fullt möjligt att skapa en grön oas även om man inte har stora badrumsfönster.

Många av de blomstertyper som trivs i en mörkare miljö är gröna växter. Här ska vi berätta mer om bland annat zambiakalla, elefantöra och drakblodsplanta. Vi tipsar dessutom om hur du bäst tar hand om blommor i badrum.

Växter som inte behöver ljus

Det finns växter som inte kräver något naturligt ljusinsläpp. Om du inte har något ljus alls i badrummet, då är zambiakalla, eller garderobsblomma som den också kallas, ett bra val. Med uppåtsträvande dekorativa blad är växten av det tåligare slaget. Namnet garderobsblomma kommer av att man sägs kunna glömma zamibiakallan i en garderob utan vatten i flera veckor utan att ta död på den. Med regelbunden vattning och näring någon gång per år kan den dock till och med blomma.

En annan favoritblomma är penningbräken, eller Pellaea rotundifolia som den heter på latin. De är en av flera ormbunksliknande blomsorter som ursprungligen har sin hemvist på Nya Zeeland. Penningbräken är en skir och elegant växt som trivs utmärkt i ett fuktigt, subtropiskt klimat. Den behöver heller inte några stora mängder ljus, och ett litet toalettfönster räcker gott och väl för ändamålet.

Drakblodsplanta är en av växterna i dracenasläktet. Plantan har taggiga blad med en vacker röd kontur. I vilt tillstånd växer drakblodsplantan i Afrika och Asien, trots detta behöver den ytterst lite ljus och den bör absolut inte placeras i direkt solsken.

Tjockbladiga växter är generellt bra val för badrummet. Elefantöra är en sådan växt som kommit att bli trendig under de senaste åren. Elefantöra växer så det knakar och det är mycket lätt att ta sticklingar och få den att föröka sig. De frodiga bladen blir större när växten står i en mörk miljö.

Andra växter som trivs i badrum är:

  • gullranka
  • bergspalm
  • aspidistra
  • rosengeranium
  • fredskalla

Sköt om blommorna i badrummet på rätt sätt

Som vi konstaterade tidigare finns det blomsorter som trivs i mörker. Om du vill skapa variation med flera olika växter är ljusinsläpp nödvändigt. Insläppet av ljus behöver inte vara stort. Ett litet fönster duger fint för de flesta växter som trivs i skugga. Allra bäst trivs växter som elefantöra, bergspalm och fredskalla när de inte står i fönstret. Om du skapa en optimal miljö kan det vara en god idé att skapa utrymmen i form av hyllor för blomstren. Du kan t ex låta murgrönan hänga ner från en inbyggd hylla. Badrumsrenoveringar Stockholm bjuder på gott om inspirerande lösningar av den här typen.

Du som vill ha ett grönskande badrum måste tänka på att luftfuktigheten i badrummet varierar. Majoriteten av alla blomsorter gillar fukt. Luftfuktigheten efter en dusch eller ett bad brukar ligga på cirka 50 – 60 %. Det är optimalt för växter. När badrummet inte används sjunker luftfuktigheten. Även värmen kan variera beroende på tidpunkt under dagen. De flesta gröna växter som trivs i badrum behöver vattnas en gång i veckan.

Etiketter: