Zambiakalla

post thumb
Blommor
by Lotta/ on 25 Aug 2021

Zambiakalla

En zambiakalla, eller zamiakalla som den också heter, är en växt som trivs väldigt bra i mörkare utrymmen, så som rum utan fönster eller överdrivet ljusinsläpp. Av den anledningen så passar den perfekt i till exempel ett badrum! Det är kanske inte den mest spännande växten man kan ha hemma, men det är däremot en växt som överlever det mesta och som är relativt enkelt att ta hand om även för nybörjare.

Om växten Zambiakalla

Kärt barn har många namn, och denna växt kallas bland annat både Zambiakalla och Zambakalla, samt att det kan gå under sitt latinska namn Zamioculcas zamiifolia. Det är en växt som tillhör familjen kallaväxter (Araceae) och kommer ursprungligen från Afrikas östra delar och Zanzibar-ön. Den har många likheter med en ampellija men är i övrigt relativt unik i många avseenden. Det är okänt vad dess namn egentligen betyder, men “culcas” i det latinska namnet tros härstamma från “kulkas”—ett arabiskt ord som hänvisar till en rot som är ätbar.

Hos vårblommor hittar man information om alla typer av växter och blommor, och en av dessa är just zambiakallan. Detta är en växt som är mycket benägen att absorbera vätska, och den vätskan kan sedan användas vid ett senare tillfälle, något som gör att växten klarar av att vara utan vatten längre än många andra växter.

Zambiakalla är en växt känd som garderobsblomman

Även om denna typ av växt föredrar att ha lite tillgång till ljus (inte direkt solljus eller skarpt ljus) så klarar den sig förvånansvärt bra i mörka utrymmen! Många väljer just en zambiakalla när det är dags att dekorera om badrummet, eller när man vill ge badrummet lite extra liv och rörelse i form av levande växter! Att den kallas just för en garderobsblomma beror på dess förmåga att överleva både mörker och torka, något som många andra växter är otroligt känsliga för.

Det är så lätt hänt att man blir distraherad av busiga barn, jobbet, Keno resultat som läses upp på TVn, en oväntad händelse eller något annat, och då kanske man glömmer att vattna blommorna och de plantor man har hemma! Som tur är så krävs det mer än så för att en zambiakalla ska vissna bort, då de är riktigt tåliga växter!

Zambiakalla är ett perfekt alternativ för en oerfaren plantälskare

Zambiakalla är en långsamt växande planta, och även om det krävs lite tålamod för att den ska växa sig stor och stark så kan detta vara en fördel för någon som är lite oerfaren gällande plantskötsel! Nya skott växer konstant fram, och dessa kan man då separera från huvudplantan och plantera om dem, för att på så sätt skapa en alldeles egen liten zambiakalla-samling!

Dessa typer av plantor kräver även väldigt lite skötsel. De behöver endast mindre mängder vatten, klarar sig bra i mörker samt lågt ljus och har en förvånansvärd förmåga att överleva det mesta.