Tips på blommor som trivs i skugga

post thumb
Blommor
by Lotta/ on 14 Dec 2020

Tips på blommor som trivs i skugga

Blommor som trivs i skugga kommer i många former. Det spelar ingen roll om du vill ha dem inomhus, på din balkong eller i din trädgård. En fördel med den här typen av blommor är att de är lättare att ta hand om än många andra växter då de inte blir lika utsatta av solen. Tänk gärna på att hitta rätt typ av skugga. Vissa växter trivs bäst där det är skugga hela tiden, medan andra behöver få tillgång till visst solljus.

Skapa mysig stämning med blommande krukväxter som trivs i skugga

Ett tomt hörn i hallen eller badrummet kan lätt piffas till med en krukväxt som blommar i ljusa färger eller med en stilren grön växt. Utöver att skapa en trivsam känsla finns det många studier som visar på positiva hälsoeffekter och renare luft. Några exempel på inneväxter som trivs i skugga är fredskalla, garderobsblomma och gullranka. När det gäller mörka badrum behöver du ofta tänka till lite extra då dagsljuset har svårt att komma in. En växt som mår bra trots mörkret är bromelia.

Blommor som trivs i skugga utomhus

När det kommer till din trädgård finns det mycket att välja bland. En bra avskärmning vid tomtgränsen kan vara en häck eller buske. Ett förslag till den typen av kantväxt är mahonian med sina vackra och honungsdoftande gula blommor. Har du sedan en större yta du vill täcka kan du plantera någon form av marktäckare. De fyller dessutom en ytterligare funktion genom att marken de täcker hålls både fuktig och sval, vilket kan gynna annan växtlighet. Exempel på marktäckare är vintergröna och kaukasisk förgätmigej. När det gäller skuggiga lägen väljer många växter med ljusa blommor då det ger en fin kontrast till den lite mörkare omgivningen.

Skapa en vacker skuggrabatt av perenner

En välskött rabatt är en fröjd för ögat. Många blommor som trivs i skugga kan växa till sig ordentligt. När du planterar din rabatt är det därför viktigt att tänka på att plantan ska ha tillräckligt med utrymme. Fundera på om du vill blanda olika blommor, eller om du vill skapa ett hav av exempelvis astilbe.

Andra exempel på blommor att fylla din rabatt med är liljekonvaljer, bergenia och stormhatt. När du väljer blommor är det av stor vikt att du tar hänsyn till skötselråden. Ytterligare ett tips är att tänka på när de olika växterna blommar. Vissa blommar redan under tidig vår medan andra väntar till hösten med sin blomning.

Fundera på vad du vill ha för typ av växter

• Blommor som trivs i skugga inomhus
• Trädgårdsväxter som trivs i skugga
• När du vill att växterna ska blomma
• Gröna växter eller något mer färgglatt